Hasiči Kovářská - Nissan NP 300 4x4

Nová technika u jednotky

    Zastupitelstvo obce na svém zasedání dne 2.12.2010 rozhodlo o nákupu nového vozidla pro jednotku SDH obce. Vozidlo by mělo nahradit již vysloužilé vozidlo VEA Opel Campo. Jmenovaná komise v poptávkovém řízení vybrala vozidlo Nissan NP 300 Pick Up 2,5 TD D/C 4x4 a dodavatelem byla vybrána firma ROTO DP Mariánské Lázně. Vozidlo bylo objednáno dne 21.12.2010. Dodací lhůta byla stanovena 2 - 3 měsíce. Vozidlo bylo převzato dne 24.3.2011 ovšem bez laminátové nástavby, která měla zpoždění ze zámoří. Vozidlo bylo převezeno do Chomutovic u Prahy na montáž navijáku a odtud do Peček do firmy KOMET na provedení zástavby do korby. Následovala cesta do Karlových Varů na montáž výstražného zařízení. V polovině května byla v Mariánských Lázních namontována laminátová nástavba, která ovšem neodpovídala požadované technické specifikaci. Po marných snahách dodavatelské firmy doplnit nástavbu o boční dveře, byla tato část vozu reklamována a dodána zcela jiná laminátová nástavba dle požadované specifikace. Po řadě dlouhých cest a jednání mohlo být vozidlo dne 27. června být zařazeno do výjezdu.

    Vozidlo bylo zařazeno dle vyhlášky jako velitelský automobil a je vybaven nad rámec povinné výbavy pro tento druh vozidla, protože bude samostatně zasahovat u menších technických zásahů, bude sloužit pro zásobování jednotky a obce materiálem, sloužit pro doplnění nebo střídání příslušníků u zásahu a různé práce v obci. Celková cena vozidla včetně všech úprav a doplňků je 1 071 599,- Kč. Vozidlo je financováno formou úvěru na 48 měsíců. Přímá platba činila 300 000,- Kč. Na vozidlo obec získala finanční dar od Severočeských dolů a.s. Chomutov ve výši 70 000,- Kč, Sbor dobrovolných hasičů na vozidlo poskytnul obci finanční dar ve výši 130 000,- Kč a dovybavil vozidlo dalšími doplňky za 14.876,- Kč.

 

Technické údaje o vozidle:

NISSAN NP 300 2,5 TD 4x4 Pick Up Double Cab,ok výroby 2011, vodou chlazený přeplňovaný čtyřválec o objemu 2488 cm3 a výkonu 98 kW/133 koní, systém pohonu všech kol 4 WD s možností zapojení pohonu přední nápravy pákou, samosvorný diferenciál, terénní redukce, klimatizace, ABS, 2x airbag, imobilizér, dálkově ovládané centrální zamykání, elektricky ovládaná okna a zrcátka, tažné zařízení do hmotnosti přívěsu 3 000 kg. Vozidlo bylo dovybaveno navijákem o tažné síle v přímém tahu 4,3 t, majákovou LED rampou s 20 různými funkcemi svícení + 2 ledková světla za čelní maskou, laminátovou nástavbou s bočními dveřmi.

 

Ve vybavení vozidla se nachází:

Kyslíkový přístroj Saturn OXY, 2 ks izolačních dýchacích přístrojů Saturn S 5, 2 ks lehkých protichemických obleků, motorová pila OM 951 s příslušenstvím, sorbenty a sorpční tkaniny, nářadí na otevírání dveří, 2 ks svítilny Survivor LED ATEX a jiné různé vybaven zejména na technické zásahy. Na korbě byl ponechán prostor pro uložení agregátu dle potřeby např. plovoucí čerpadlo, kalové čerpadlo, průmyslový vysavač apod.